Rok mluvím o tom, že se můžeme stát mistry světa, tvrdí kouč Nizozemska Van Gaal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rok mluvím o tom, že se můžeme stát mistry světa, tvrdí kouč Nizozemska Van Gaal
Rok mluvím o tom, že se můžeme stát mistry světa, tvrdí kouč Nizozemska Van Gaal
Rok mluvím o tom, že se můžeme stát mistry světa, tvrdí kouč Nizozemska Van GaalProfimedia
Trenér Louis van Gaal (71) po výhře 3:1 nad USA a postupu do čtvrtfinále mistrovství světa oplýval sebevědomím. Podle něj mají nizozemští fotbalisté velkou šanci turnaj premiérově ovládnout. Zvládnuté osmifinále prý dodalo jeho výběru "neuvěřitelné sebevědomí". O účast v závěrečných bojích o medaile se v pátek utkají s Argentinou, která zdolala 2:1 Austrálii.

"Myslím, že na turnaji máme velkou šanci. Zbývají nám tři zápasy. Už rok mluvím o tom, že se můžeme stát mistry světa," řekl Van Gaal na tiskové konferenci.

Nizozemské reprezentace se ujal už potřetí po loňské porážce v osmifinále Eura od českého týmu. "Oranjes" od té doby neprohráli už 19 utkání a na světovém šampionátu zvládli třetí osmifinále po sobě. Při poslední účasti na turnaji v roce 2014 získali pod Van Gaalovým vedením bronz. Jejich maximem je stříbro z let 1974, 1978 a 2010.

V Kataru vyhráli třetí ze čtyř duelů. Ačkoliv si vypracovali dvoubrankový náskok už v úvodním dějství, Van Gaal nebyl s jejich výkonem spokojený. O poločase udělal dvě změny v sestavě.

Sestřih zápasu Nizozemsko – USA
Livesport CZ

"O přestávce jsem byl k hráčům hodně kritický. A to i přesto, že jsme díky týmové spolupráci a krásným gólům vedli 2:0. V první půli jsme ale málo drželi míč. To je na mistrovství světa nepřípustné. Když hrajete proti špičkovým zemím, jednoduše si takové chyby nemůžete dovolit," podotkl Van Gaal.

"Ve druhé půli si hráči vedli mnohem lépe, i když jsme dali o gól méně. Každopádně jsme ale velice spokojeni a dává nám to neuvěřitelné sebevědomí," konstatoval někdejší kouč Ajaxu Amsterdam, Barcelony, Bayernu Mnichov nebo Manchesteru United.

Na triumfu proti Američanům se nejvýrazněji podílel záložník Denzel Dumfries, autor gólu a dvou asistencí. "Včera nebo předevčírem jsem mu dal velkou pusu. Teď to udělám znovu," prohlásil Van Gaal.

Přehled zápasu Nizozemsko – USA