Sakkariová letos na grandslamech pohořela, Šwiateková začala obhajobu titulu suverénně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sakkariová letos na grandslamech pohořela, Šwiateková začala obhajobu titulu suverénně

Aktualizováno
Maria Sakkariová na US Open rychle dohrála.
Maria Sakkariová na US Open rychle dohrála.Profimedia
Maria Sakkariová (28) zakončila všechna čtyři letošní vystoupení na grandslamových turnajích už v prvním týdnu. Světová osmička dokonce ztroskotala na závěrečném podniku velké čtyřky na US Open hned v prvním kole po porážce 4:6, 4:6 s hráčkou až z osmé desítky žebříčku Rebekou Masárovou (24). Suverénní vstup do turnaje má naopak za sebou obhájkyně titulu Iga Šwiateková (22).

Masárová – Sakkariová 6:4, 6:4

Maria Sakkariová byla v aktuální sezoně celkem šestkrát v semifinále a z toho jednou ve finále. Velkým zklamáním musí být pro řeckou jedničku už jen fakt, že přes čtyři roky čeká na svůj druhý triumf na nejvyšším okruhu. A aby toho nebylo málo, letos absolutně pohořela na grandslamových turnajích.

Bývalá světová trojka a momentálně osmá žena pořadí si až na první kolo na French Open s pozdější finalistkou Karolínou Muchovou připsala vždy překvapivou porážku. Ve třetím kole na Australian Open nestačila na Lin Zhu, v úvodním ve Wimbledonu byla nad její síly Marta Kosťuková a teď v prvním kole US Open ztroskotala na 71. hráčce hodnocení Rebece Masárové. V New Yorku, kde hrála předloni semifinále, nezvládla úvodní zápas poprvé po sedmi letech.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Sakkariová se tak stala první nasazenou obětí a také první vyřazenou členkou TOP 10. Do utkání přitom vstoupila suverénně a celkem rychle si vypracovala vedení 4:1. Prohrála však následujících pět gamů a dobře rozehraný úvodní set ztratila. Ve druhé sadě bylo k vidění jen jedno zaváhání na servisu, které předvedla v sedmé hře favoritka, dokonce čistou hrou.

Zatímco v klasickém žebříčku figuruje v nejlepší desítce, v hodnocení probíhající sezony je až dvanáctá a kvůli brzkému vyřazení v New Yorku možná přijde o start na Turnaji mistryň. Akce pro osm nejlepších hráček roku se zúčastnila v posledních dvou letech a pokaždé prošla do semifinále.

Masárová, jež oplatila Sakkariové letošní porážku z Madridu, si na pátý pokus připsala svůj premiérový skalp TOP 10 a bude usilovat o první účast ve třetím kole grandslamů. V cestě jí stojí Slovenka Anna Karolína Schmiedlová.

Šwiateková – Petersonová 6:0, 6:1

Iga Šwiateková vypadla na svém prvním letošním individuálním turnaji na lednovém Australian Open v osmifinále, ovšem na následujících 12 akcích nechyběla ve čtvrtfinále. Čtyřnásobná grandslamová šampionka nedominuje letos tak jako loni, nicméně na French Open úspěšně obhájila loňský triumf a o to samé usiluje teď na US Open.

V New Yorku nebojuje pouze o další trofej do sbírky, ale také o uhájení postu světové jedničky. O tenisový trůn přijde, pokud ve Flushing Meadows neuhraje lepší výsledek než stíhající Aryna Sabalenková, která do turnaje vstoupí až v úterý.

První krok má největší favoritka úspěšně za sebou. V úvodním kole deklasovala za necelou hodinu hry Rebeccu Petersonovou, které povolila jediný game. V letošní sezoně už podevatenácté nadělila kanára a již ve 24 případech získala set poměrem 6:1. Její další překážkou bude bývalá světová dvacítka Darja Savilleová. S Australankou jediný dosavadní souboj loni v Adelaide vyhrála.

Gauffová – Siegemundová 2:6, 6:3, 6:4

Světová šestka Coco Gauffová měla na úvod domácího US Open, před kterým vyhrála 11 z 12 zápasů a na 'tisícovce' v Cincinnati slavila nejcennější triumf, nečekaně potíže. Devatenáctiletá Američanka zdolala Němku Lauru Siegemundovou až po bezmála třech hodinách boje 2:6, 6:3, 6:4.

Ve druhém kole se loňská čtvrtfinalistka Gauffová střetne s o tři roky mladší Mirrou Andrejevovou (h2h 1:0), jež i na svém třetím grandslamu slaví vítězný debut. Na US Open, na němž poprvé nemusela do kvalifikace, šestnáctiletá vycházející hvězda porazila 1:6, 6:3, 6:4 Olivii Gadeckou z Austrálie.

Další výsledky US Open