Začíná bitva o miliony. Výhra mi může změnit život, říká bojovník David Kozma

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Začíná bitva o miliony. Výhra mi může změnit život, říká bojovník David Kozma
Davida Kozmu čeká souboj s Polákem Siwiecem.
Davida Kozmu čeká souboj s Polákem Siwiecem.Livesport
Byl nejdéle vládnoucím šampionem organizace Oktagon. Davida Kozmu (30) ovšem z trůnu welterové váhy sesadil v prosinci po čtyřech letech Brazilec Kaik Brito. Rodák z Karviné, známý pod přezdívkou "Pink Panther", se však z těžké porážky oklepal a v sobotu vstupuje jako jeden z favoritů do souboje Tipsport Gamechanger.

Unikátního pyramidového klání 16 elitních MMA bojovníků z celé Evropy, kde se kromě slávy bude rozdělovat i pohádková odměna milion eur. V rozhovoru pro Livesport Zprávy se Kozma rozpovídal i o strachu ze zranění, finančních investicích, náročném týdnu před prvním zápasem nebo o kontroverzní fackované.

Davide, jak vypadala vaše dnešní snídaně?

"V tuhle chvíli jde u mě o nejvíce kalorické jídlo dne a také jediné jídlo se sacharidy. Konkrétně jde o 80 gramů ovesných vloček zalitých proteinem. Vždycky se na snídani těším, protože pak už jím jen maso a zeleninu."

Takže na oběd se asi ptát nemusím.

"Dnes bylo vařené hovězí maso s vařenou brokolicí, mrkví a paprikou, takže nic záživného."

Rozhovor s českým MMA zápasníkem Davidem Kozmou
Livesport, Flashscore

Ptám se proto, že vy teď absolvujete ten velmi "oblíbený" týden před zápasem, tuhle část přípravy nemají bojovníci úplně v oblibě, tak jak to snášíte a zvládáte vy?

"Je to strašně nepříjemné. Já osobně držím opravdu striktní dietu jen ten poslední týden a aktuálně shazuji nějakých osm až deset kilo. Ale to je součást našeho sportu, už jsem si na to zvykl."

Jak moc tenhle režim ovlivňuje vaši náladu?

"Přítelkyně už je zvyklá. Ne, že bych byl nepříjemný, ale jsem hodně unavený a moc toho doma neudělám. Zvednu se z gauče a motá se mi hlava, takže když jsem doma, tak většinu času radši jen ležím."

Jaký je váš stav během těch úplně posledních hodin před vážením? Co se s vaším tělem děje?

"Pár hodin před zápasem dělám ještě horké slané vany, takže se mi motá hlava ještě víc. Zároveň se odvodňuji v sauně, téměř všechna voda jde ven z těla, což není nic příjemného. Mám sucho v puse, nemůžu jíst, nemůžu pít, takže se toho vážení nemůžu dočkat."

Kozma při trénincích na sobotní turnaj cítí formu
Kozma při trénincích na sobotní turnaj cítí formuInstagram Davida Kozmy

Kdy pak v rámci příprav na samotný zápas probíhá vaše tradiční barvení hlavy na růžovo? Podle toho, jak teď svítíte, předpokládám, že to je hodně čerstvé.

"Nabarveno mám od pondělí. Obvykle chodím až ve středu, ale chci mít větší klid. V tomhle režimu mě obtěžuje jít i k tomu kadeřníkovi, takže jsem zvolil dřívější barvení, ať můžu ve středu ležet na gauči."

Druhému šipkaři na světě, populárnímu Peteru Wrightovi, tvoří a barví účes před každým zápasem manželka, tak jak je to u vás?

"Tak to u mě není. Dělají mi to profesionálové, pokaždé někdo jiný."

Už několik týdnů hraje s růžovým přelivem i fotbalista Antoine Griezmann, nevadí vám, že vám trochu fušuje do vizáže?

"Já vůbec nevím, kdo Antoine Griezmann je, takže mi to nevadí." (smích)

Kompletní video rozhovor najdete na YouTube kanálu Livesportu

Už to bude pět let, co jste se i s tímhle přelivem stal poprvé šampionem organizace Oktagon. Následně jste pás pro šampiona welterové váhy pětkrát obhájil, na začátku prosince ale přišel prohraný duel s Brazilcem Britem. Jak těžké pro vás bylo psychicky se vyrovnat s porážkou po takové době?

"Člověk se s tím musí vyrovnat, ale ještě teď to nesu hodně špatně. Pořád si říkám, co všechno šlo udělat jinak, ale zkrátka se to stalo. Musím se dívat dopředu, kdybych se k tomu neustále vracel, tak bych to psychicky nevydržel. Musím to napravit v příštím zápase."

Změnila vám tahle porážka život nebo vnímání kariéry? Přece jenom být pět let v kuse na trůnu Oktagonu, to se jen tak nevidí.

"Je pravda, že už jsem si na to trochu zvykl. I teď mě lidé oslovují "šampione", ale už to není takové, protože já vím, že šampion už nejsem. Je to velký rozdíl, pás už nemám, ale o to větší motivaci, abych ho získal zpět, teď mám."

Prosincový zápas s Kaikem Britem prohrál po technickém KO
Prosincový zápas s Kaikem Britem prohrál po technickém KOInstagram Davida Kozmy

Jak moc utrpěla fyzická stránka vašeho těla? Protože v jednom rozhovoru jste prohlásil, že ještě tři týdny po bitvě s Britem se vám motala hlava.

"Je to tak. Hned po zápase jsem byl na CT vyšetření, které bylo v pořádku a nenašli mi ani otřes mozku. Po třech týdnech jsem šel pro jistotu ještě k neurologovi, který mi řekl, že to odezní. Bomby jsem dostal opravdu velké a rozházely se mi nějaké krystalky v hlavě, které mají vliv na rovnováhu. Teď už jsem ale naštěstí v pohodě."

Jak velký strašák pro vás vůbec zranění je? Máte něco, čeho se opravdu bojíte?

"Mojí úplnou noční můrou je zranění, které by mi stoplo kariéru. Přijít to může, ale stejně tak můžu jít po ulici a srazí mě auto. Věřím, že nic takového nepřijde, a moje kariéra bude ještě dlouhá a úspěšná."

A co stejné téma z pohledu trvalých následků? Protože vědecké a zdravotní výzkumy například na hráčích NHL nebo NFL, kde dochází podobně jako v MMA k častým úderům do hlavy, hovoří jasně o tom, že tam určité riziko trvalých následků je.

"Toho rizika jsem si vědom, ale myslím, že mnohem horší to je například u boxerů, kteří zápasí jen tak, že se mlátí do hlavy a do břicha. My máme o hodně víc technik v postoji i na zemi, takže těch ran schytáme mnohem méně než boxeři v ringu."

Už přišla řeč na váš duel s Britem, který vás připravil o titul šampiona welterové váhy. Teď se začíná hodně spekulovat o tom, že by se právě tenhle brazilský bojovník mohl o pás šampiona utkat proti vašemu kamarádovi Patriku Kinclovi. Co na to říkáte?

"Zatím o tom nic nevím. Mám stále informace o tom, že boj o titul bude teď pozastavený a že právo na odvetu budu mít já. Nevím o tom, že by k tomu mělo dojít, ale víc by řekli asi šéfové z Oktagonu. Rozhodně bych nebyl rád, kdyby šel Kincl proti Britovi o můj titul."

Vadilo by vám, kdyby šel Kincl opět i do vaší váhové kategorie?

"No určitě bych s ním nechtěl bojovat. Známe se, trénujeme spolu, vzájemně si pomáháme, takže bych byl mnohem radši kdyby zůstal ve střední váze. Bylo by to pro mě příjemnější."

Outfit někdy umocňuje i růžovými brýlemi
Outfit někdy umocňuje i růžovými brýlemiInstagram Davida Kozmy

Vy jste výborný wrestler, hodil byste ho? 

"Občas se mi to povede, ale on dokáže strašně rychle vstát a dostat se zpátky na nohy. Má skvělou techniku, takže v tuhle chvíli ho moc dlouho na zemi neudržím, když tolik přibral." (smích)

Kincla teď v květnu čeká ostře sledovaný duel proti Karlosi Vémolovi. Jak vidíte tenhle hodně očekávaný zápas?

"Strašně si přeji, aby už byl, ale vidím ho naprosto padesát na padesát. Na žádný jiný zápas jsem ještě nebyl tak zvědavý, protože oba dva se od toho prvního vzájemného duelu posunuli. Patrik hodně zesílil a Karlos ho bude muset navíc házet pět kol, takže jsem zvědavý na to, jestli to zvládne."

Právě kvůli tomuhle souboji proti Vémolovi se Patrik Kincl na rozdíl od vás nezúčastní Tipsport Gamechangeru, patrně největšího projektu Oktagonu v dějinách. Jde o pyramidu šestnácti opravdu elitních bojovníků a rozdělovat se bude milion eur. Jste rád, že tam Patrik nakonec nebude?

"Jsem. I když jsme si na začátku projektu řekli, že si spolu dáme finále a že když jde o tak velké peníze, tak si to spolu rozdáme, tak jsem nakonec rád, že tam Patrik nebude."

Novinkou je i to, že se té atraktivní pyramidy nakonec nezúčastní John Hathaway, podle vašich slov možná největší favorit na výhru, který odstoupil kvůli zranění. Co na to říkáte?

"Když už odstoupil Patrik Kincl, tak jsem si říkal, že by bylo hezké si hodit to finále s Hathawayem. Kdybych prošel až do finále a ještě uspěl proti takovému soupeři, tak by to byl opravdu velký úspěch. Je neuvěřitelně kvalitní a asi největší favorit celé té pyramidy. Škoda."

Podle sázkových kurzů jste tedy právě vy v tom úvodním kole proti Poláku Siwiecovi největším favoritem ze všech osmifinálových zápasníků. Jak je na tom vaše sebevědomí v tuhle chvíli?

"Upřímně musím říct, že nastupuji do zápasu radši jako outsider. Koukal jsem, že je na mě kurz 1,1 a myslím, že až takový favorit bych být neměl. Siwiec je opravdu dobrý wrestler, je dobrý na zemi, jde o šampiona polské organizace Babilon a rozhodně to nebude lehký zápas."

Během posledních dvou let jste absolvoval čtyři zápasy a teď budete muset k tomu, abyste dokráčel až na vrchol té pyramidy, zvládnout stejnou porci během několika měsíců do konce kalendářního roku. Máte z turnajového formátu respekt? Pokud se vám bude dařit, budete mít hodně nahuštěný program...

"Nastavil jsem se v hlavě tak, že budu zkrátka celý rok v tréninku. Jen když se bude dařit a budu postupovat dál, tak si dám týden po zápase volno, už teď máme s přítelkyní naplánovaný příští týden na Šumavě. Bude to hodně náročné, nebudu mít prakticky žádný osobní život, ale jsme na to doma připraveni. Odměna na konci je totiž hodně sladká."

Ano, bojuje se o hodně atraktivní peníze, šampion Gamechangeru si přijde na víc než sedm milionů korun. Jak velkou motivací pro vás je tahle částka?

"Obrovská. V MMA nejsme na takové peníze zvyklí, nejsme fotbal nebo hokej, takže pro nás jde opravdu o velké peníze. Když se s tou částkou dobře naloží, tak může změnit život."

Vy jste jedním z nejlépe placených zápasníků MMA v Česku. Jak moc důležitých by pro vás těch sedm milionů bylo?

"Rozhodně bych to hned neutratil. Mám nějaké svoje příjmy a samozřejmě bych dál zápasil, ale snažil bych se to rozumně investovat, aby mi to přinášelo peníze i do dalších let. Určitě bych se ale s někým poradil, protože nejsem žádný finanční odborník."

Do čeho investujete nebo jaká je tedy ta vaše finanční strategie? 

"Kupuji akcie, investuji do ETF, mám nějaké kryptoměny. Kdybych vyhrál Gamechanger, tak bych pravděpodobně koupil nějaký byt třeba v Karviné a pronajímal ho."

Ptám se i proto, že v poslední době přibývá případů, kdy se čeští sportovci, ať už během aktivní kariéry nebo i po ní, dostávají do finančních potíží. 

"Snažím se investovat pravidelně do těch věcí, které jsem zmínil a moc peněz neutrácím. V tomhle jsem v klidu, protože radši peníze mám, než abych si za ně kupoval různé věci."

Jednu část příjmu vám generovaly i soukromé tréninky, které jste nabízel na jednom slevovém portálu. Jak velký o ně byl zájem?

"Zájem je velký. Nabízíme to vždy před Vánocemi, lidé to kupují jako dárek a letos se jich prodalo kolem dvou stovek. Pak už se to muselo stopnout, protože bych na to neměl čas."

Co za lidi k tobě chodí?

"Naprostá všehochuť, staří, mladí, muži, ženy, fanoušci, děti, zkrátka všichni."

A všechny hodíte na pletivo.

"Všechny hodím na pletivo a dávám jim lokty." (Smích)

Pěkná čísla máte i na sociálních sítích, na Instagramu máte kolem 110 tisíc sledujících. Předpokládám, že i tohle berete jako platformu pro příjem peněz.

"Samozřejmě. Hodně mi to pomáhá v přípravě, nemusím chodit do práce a mám peníze z Instagramu. Pro sportovce je to naprosto ideální."

Čtyři účastníky Gamechangeru už Pink Panther porazil, přidá v Ostravě další zářez?
Čtyři účastníky Gamechangeru už Pink Panther porazil, přidá v Ostravě další zářez?Instagram Davida Kozmy

Jak vám prezentování se na sítích vyhovuje? Je to pro vás úplně normální, nebo se do něj musíte nutit?

"Občas se musím hodně nutit, protože nejsem úplně ten typ, který by pořád něco říkal do videa. Stává se, že některé Instastories natáčím třeba na desetkrát, abych se sám sobě líbil. Nejsem úplně výřečný typ, takže mě to občas otravuje, ale beru to jako součást života, protože to takhle dělám už asi pět let."

Co jste říkal na umístění Jiřího Procházky v anketě Sportovec roku? Loni se stal prvním českým šampionem v polotěžké váze v UFC, zapsal se do dějin, a v této novinářské anketě byl desátý.

"Já ten sport dělám, vím, jak obtížné to je, takže já bych ho dal určitě na první místo. Být nejlepší na světě v našem sportu mi přijde adekvátní tomu, aby člověk vyhrál Sportovce roku v Česku. MMA je snad nejnáročnější sport ze všech, takže bych ho zařadil nejvýš. Ale já jsem z MMA prostředí, takže já jinak mluvit nemůžu." (Smích)

Tak trochu stranou bojových sportů je v poslední době i kontroverzní fackovaná. Trend, který pohltil i šéfa UFC Danu Whitea, zároveň jde ale o hodně kritizovanou věc. Jaký na ni máte názor?

"Rozhodně nejsem fanouškem, neberu to jako sport. Stoupnete si a jdete si tam pro tu facku naprosto stoprocentně. Úderu do hlavy nemůžete nijak zabránit, prostě si pro něj jdete. Přišla mi i nabídka, abych se do tohoto projektu v Česku zapojil, ale odmítl jsem ji."

Neexistuje tedy žádná šance, že byste se do toho osobně zapojil?

"Možná na konci kariéry, kdybych byl v insolvenci a potřeboval bych hodně peněz, tak bych do toho možná šel radši, než aby moje dcera hladověla. Jedině z tohohle důvodu, jinak ne." 

Na úplný závěr se nemůžu nezeptat na vaši budoucnost a UFC. Na kolik to je pro vás teď aktuální myšlenka? 

"Já už jsem v minulosti s UFC byl v kontaktu, ale komunikace ztroskotala mezi manažery. Momentálně to pro mě téma není. Soustředím se na Gamechanger a získání zpět pásu šampiona Oktagonu."