Po triumfu na Masters zklamání. Hurkacz hraje o Turnaj mistrů, v Tokiu ale body nezískal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po triumfu na Masters zklamání. Hurkacz hraje o Turnaj mistrů, v Tokiu ale body nezískal

Hubert Hurkacz tři dny po triumfu v Šanghaji nezvládl první kolo v Tokiu.
Hubert Hurkacz tři dny po triumfu v Šanghaji nezvládl první kolo v Tokiu.Profimedia
Hubert Hurkacz (26) tři dny po triumfu v Šanghaji a zisku druhé trofeje z turnajů Masters nezvládl vstup do podniku ATP 500 v Tokiu, když znovu po týdnu nedokázal najít recept na Číňana Zhizhen Zhanga (27). Polský tenista v japonské metropoli neudržel vedení 6:3, 3:1 a komplikuje si boj o druhý start na Turnaji mistrů. Připomněl se Kanaďan Félix Auger-Aliassime (23), jenž po dlouhých sedmi měsících dokázal vyhrát dva zápasy po sobě.

Zhizhen Zhang – Hurkacz 3:6, 6:4, 7:6

Hubert Hurkacz minulý týden v Šanghaji využil zaváhání favoritů a po odvrácení mečbolu v nedělním finále proti Andreji Rubljovovi získal druhý titul z turnajů Masters 1000. Po únorovém vítězství v Marseille si připsal druhý letošní triumf a rázem se ziskem 1000 bodů přihlásil do boje o Turnaj mistrů, na němž předloni při svém debutu prohrál všechny tři zápasy.

Hned v dalším utkání ale spadl zpátky na zem. Na 'pětistovce' v Tokiu měl dokonce teoretickou šanci dostat se v průběžném hodnocení letošní sezony mezi osmičku nejlepších, jenže zaváhal hned v prvním kole a své postavení nevylepší.

Šestadvacetiletý Polák ztroskotal na Zhizhen Zhangovi, kterému se po osmi dnech povedla odveta za těsnou porážku na domácí půdě v Šanghaji. Hurkacz sice zápas po přesunu z Číny do Japonska rozehrál lépe a vedl 6:3 a 3:1, náskok ale neudržel a čerstvě sedmadvacetiletému Číňanovi podlehl 6:3, 4:6, 6:7.

V rozhodujícím dějství Hurkacz nečelil brejkbolu, za stavu 3:3 ale nevyužil ani jednu ze tří šanci na brejk a v závěru nezvládl svůj oblíbený tie-break. Letos odehrál již 54 zkrácených her s bilancí 31:23.

Hurkacz aktuálně ztrácí na postupové pozice do Turína, kde se bude vyvrcholení sezony v polovině listopadu konat, 335 bodů. Navíc osmý Holger Rune může získat 250 bodů tento týden ve Stockholmu a další největší konkurent Taylor Fritz se od Poláka může odpoutat v případě úspěchu v Tokiu.

Na Turnaj mistrů se kvalifikuje osm nejlepších.
Na Turnaj mistrů se kvalifikuje osm nejlepších.Livesport

Hurkacz se nyní vrátí do Evropy. V následujících třech týdnech má v plánu se porvat o Turnaj mistrů na halových akcích v Basileji (ATP 500), Paříži (ATP Masters 1000) a Métách (ATP 250).

Auger-Aliassime – Ofner 6:4, 6:1

Félix Auger Aliassime loni v říjnu vyhrál tři halové turnaje v Evropě během tří týdnů a nečekaně si zajistil premiérový start na Turnaji mistrů. Kanadě pak ještě pomohl k triumfu v Davis Cupu, v roce 2023 se mu ale na loňskou sezonu navázat nedaří.

Už první týdny byly výsledky kanadského tenisty rozpačité a od březnového Indian Wells dokonce nevyhrál na 12 turnajích po sobě víc jak jeden zápas. Černou sérii uťal až v Tokiu, kde dvakrát potvrdil roli papírového favorita. Po výhře nad Australanem Aleksandarem Vukicem si ve středu poradil ve dvou setech také s Rakušanem Sebastianem Ofnerem, kterého přehrál v prvním vzájemném střetnutí 6:4, 6:1.

"Stále věřím své hře. Věřím sám sobě, že mám na to, abych na této úrovni vyhrával. Jsem šťastný, že se úroveň mé hry po několika měsících přenáší i do zápasů. A teď se těším na další, na tomto vítězství chci stavět. Jsem stále mladý hráč a všechny tyto okamžiky si užívám. Baví mě, když hraju jako dnes," pochvaloval si třiadvacetiletý Auger-Aliassime.

Ve čtvrtfinále se aktuálně 17. hráč světa Auger-Aliassime utká s Marcosem Gironem, s nímž vyhrál všechna tři předchozí střetnutí. Americký kvalifikant přehrál hladce 6:3, 6:4 Caspera Ruuda, už popáté v sezoně postoupil do čtvrtfinále a zabojuje o své největší semifinále. Jedná se o jeho teprve druhý skalp TOP 10.

Ruud si tak znovu zkomplikoval boj o Turnaj mistrů v Turíně, kde hrál loni finále. Navíc potvrdil letošní trápení na betonech, na kterých dosáhl na první vítěznou sérii až v tomto měsíci a ještě nevyhrál tři zápasy po sobě. Na výrazném outsiderovi ztroskotal na druhé akci v řadě, na Masters v Šanghaji nestačil na Fábiána Marozsána.

Sestřih zápasu Marcos Giron – Casper Ruud.
Livesport

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu