Plzeň – Fiorentina: Recept na Fiorentinu podle dat, rady legend i italské skalpy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co neminout před zápasem Plzně: Jak na Fiorentinu podle dat, rady legend i italské skalpy
Viktoria Plzeň si žije evropský sen.
Viktoria Plzeň si žije evropský sen.Profimedia
Nejen z plzeňského, ale i z pohledu celého českého fotbalu je tu velký den. Viktoria vstupuje do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a pokud proti Fiorentině uhraje alespoň remízu, tuzemské kluby budou mít v sezoně 2025/2026 jisté místo v základní fázi Ligy mistrů. Jaký návod dávají souboru trenéra Miroslava Koubka (72) data? Jak utkání ve Štruncových sadech vidí bývalé legendy Fialek Tomáš Ujfaluši (46) a Tomáš Řepka (50)? A jaké mají Západočeši vzpomínky na italské soupeře? Nejen na tyto otázky přinášejí před úvodním hvizdem (18:45) odpovědi Livesport Zprávy.

Nechte soupeři míč a udeřte ze vzduchu, radí data

Fotbalisté Fiorentiny rozhodně nepřijeli do Plzně v nijak oslnivé formě. V lize strádají, v tomto kalendářním roce dokázali v Serii A vyhrát jen dva ze 12 duelů, navíc oba na svém stadionu. Finalistovi minulého ročníku Evropské konferenční ligy přitížilo i náhlé úmrtí uctívaného ředitele klubu Joea Baroneho. Domácí Viktorii se tak v úvodním utkání čtvrtfinále EKL naskýtá solidní možnost dvojzápas nadějně rozehrát. Jakými prostředky může tým Miroslava Koubka uspět? Podle prestižní britské datově-analytické společnosti Opta je v posledních měsících velkou bolestí Fiorentiny stav, kdy sama musí tvořit...

Přehled všech letošních zápasů Fiorentiny.
Přehled všech letošních zápasů Fiorentiny.Opta by Stats Perform / Livesport

Plzeň může zamíchat i bojem o titul, říká Rosa

"Plzeň hraje teď v lize roli toho, kdo může pořádně zamíchat bojem o titul. Mají teď primárně nastavenou hlavu na Evropskou konferenční ligu, v koncentraci během ligových zápasů mohou polevit, čehož může Slavia o víkendu využít. Ale nemyslim si, že by trenér Koubek dal volno důležitým hráčům. K rotaci sáhne jen v případě, že uvidí nějaký zdravotní problém, jinak si myslím, že postaví to nejsilnější, co má k dispozici," říká v podcastu Livesport Daily Antonín Rosa.

Livesport Daily #233: Svátek, přijede Fiorentina. Plzeň může zamíchat i bojem o titul, říká Rosa
Livesport

Fiorentina se bude spoléhat na odvetu, myslí si Řepka

Tomáš Řepka zažil ve Fiorentině jedno z nejlepších období kariéry, v Itálii strávil přelom milénia a angažmá na Apeninském poloostrově ho vystřelilo do anglické Premier League. Ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy ale bude přát postup Plzni. "Myslím, že postoupí Fiorentina, ale rád bych se pletl," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy bývalý obránce Sparty či West Hamu.

Tomáš Řepka si v dresu Fiorentiny zahrál také Ligu mistrů.
Tomáš Řepka si v dresu Fiorentiny zahrál také Ligu mistrů.Profimedia

Plzeň doma proti italským týmům? Skalpy AS Řím i Neapole

Plzeň má před čtvrtečním zápasem nadějné vyhlídky, což ukazuje pohled na její minulá vystoupení proti italským klubům na české půdě. Z pěti dosavadních takových duelů totiž dvakrát zvítězila, uhrála stejný počet remíz a podlehla jen v dosud posledním případě Interu Milán, jenž poté došel v Champions League až do finále. A to na tři z oněch pěti duelů došlo právě v nejtěžší evropské klubové soutěži, ve všech případech se navíc jednalo o soupeře daleko většího věhlasu, než jaký provází Fiorentinu.

Plzeňští fotbalisté se radují z gólu do sítě AS Řím.
Plzeňští fotbalisté se radují z gólu do sítě AS Řím.Profimedia

Fialky sází na ofenzivní fotbal i nestárnoucího Bonaventuru

Florencie byla vždy považována za centrum renesance, umění a v určitých historických momentech dokonce jako protiváha k Římu. Toskánská metropole vždy hýřila kreativitou na všech úrovních a o něco podobného se snaží i její populární prvoligový klub. Mužstvo, kterému se pro barvu jeho fialových dresů přezdívá La Viola, už zažilo hodně vzletů a pádů...

Statistické srovnání nejproduktivnějších hráčů Fiorentiny.
Statistické srovnání nejproduktivnějších hráčů Fiorentiny.Opta by Stats Perform

Češi ve Fiorentině: Emigrant, řízní stopeři i zapadlí talenti

Pouze čtyři čeští fotbalisté v téměř stoleté historii klubu si dokázali vybojovat stálé místo v prvním týmu italské Fiorentiny. Není to mnoho, v kolébce renesance ale zanechali výraznou stopu. Vášniví fanoušci vzpomínají na skvělou levačku Luboše Kubíka, tvrdost Tomáše Řepky i vůdcovské schopnosti Tomáše Ujfalušiho. Nyní si libují při pohledu na střelce klíčových gólů Antonína Baráka. Co ale třeba takový Martin Graiciar?

Livesport Daily #58: Proč talentovaný hráč ukončil kariéru ve 23 letech?
Livesport

Plzeň 2024: Africké posily i plnohodnotná náhrada za Staňka

Plzeň se už více než dekádu drží v nejvyšších patrech českého fotbalu a dnes je posledním týmem, který z tuzemské enklávy zůstal v Evropě. Jak v roce 2024 vypadá hra Viktorie? Kdo tvoří její osu a co je hlavní plzeňská zbraň? "Současná Viktoria hraje se třemi stopery, nestydí se za dlouhé nakopávané míče, když je potřeba, hraje jednoduše a rozhodně jí nechybí brankář Staněk," shrnuje dění v aktuální sezoně na západě Čech komentátor Livesportu Jakub Švejkovský.

Ideální sestava Viktorie v sezoně 2023/24.
Ideální sestava Viktorie v sezoně 2023/24.Livesport

Cesta k úspěchu? Standardky, myslí si Ujfaluši

Fotbalový internacionál Tomáš Ujfaluši věří, že favorizovaná Fiorentina by mohla Plzeň ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy trochu podcenit. Podle bývalého obránce týmu z Florencie je v silách Viktorie uhrát minimálně potřebný bod, který českým klubům chybí k zajištění přímého postupu do Ligy mistrů. Rodák z Rýmařova uvedl, že jako Čech bude fandit Plzni, ale jeho srdce samozřejmě patří i Fiorentině, takže v pohárovém duelu nemůže prohrát.

Tomáš Ujfaluši dělal ve Fiorentině dokonce kapitána.
Tomáš Ujfaluši dělal ve Fiorentině dokonce kapitána.Profimedia

Viktoria Plzeň – Fiorentina (18:45+audiokomentář)