Girona se vyhoupla na špici. Mallorca nestačila na Betis, malátná Barcelona děkuje Araújovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Girona se vyhoupla na špici. Mallorca nestačila na Betis, malátná Barcelona děkuje Araújovi

Aktualizováno
Girona zvítězila v Pamploně 4:2, tři body brala počtvrté v řadě.
Girona zvítězila v Pamploně 4:2, tři body brala počtvrté v řadě.AFP
Girona vyhrála ve 12. kole La Ligy na půdě Osasuny 4:2 a minimálně do nedělního večera se posunula do čela tabulky. Hosty táhla především jejich ukrajinská ofenzivní vozba, když nejprve srovnal Arťom Dovbyk, jenž následně asistoval u vítězné branky Viktora Cygankova. Soupeř Sparty v evropské lize Betis si doma poradil s Mallorkou a malátnou Barcelonu zachránil Ronald Araújo, který ve čtvrté minutě nastavení rozhodl o jejím triumfu na hřišti Realu Sociedad.

Osasuna – Girona 2:4

Hosté od začátku ukazovali sílu. Arnau Martínez našel ze strany hlavu Yangela Herrery, jehož pokus byl sice tvrdý, avšak o pár centimetrů nepřesný. Další šance už se přeměnila v gól. Dovbyk v protiútoku nahrál Ivánu Martínovi, jenž míč doklepl do odkryté brány. Ve 25. minutě přišlo vyrovnání. Přízemní projektil Moie Gómeze ještě dokázal gólman Paulo Gazzaniga vyrazit, nicméně pouze k Budimirovi, jenž ranou pod břevno rozvlnil síť.

Živou vodou polití domácí byli nadále aktivnější, do konce prvního dějství si však další příležitost nevypracovali. Po změně stran pálil levačkou na zadní tyč Johan Mojica, jenže o pár centimetrů minul. V 55. minutě se Osasuna zaslouženě dostala do vedení. Centr Mojicy si našel Budimir, který hlavičkou přidal druhý gól v zápase. Girona se nesložila a radovala se z vyrovnání.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Další povedený centrovaný míč ze strany tentokrát vyslal Miguel Gutiérrez, jenž našel volného Dovbyka a ten hlavou srovnal. Gironistes v 80. minutě skóre dokonce otočili. Dovbyk balon skvěle přiklepl k Cygankovovi, jenž nadvakrát překonal brankáře, čímž zařídil svému týmu tříbodový zisk. V nastaveném čase ještě přidal další gól výstavním volejem Aleix García.

Betis – Mallorca 2:0

První branku utkání si připsal už v sedmé minutě tahoun ofenzivy Willian José, jenž zazářil i při nedávné demolici v rámci Copa del Rey. V posledních třech soutěžních duelech Brazilec zaznamenal šest gólů, což je stejný počet jako za předchozích 47 zápasů v barvách El Glorioso. V závěru úvodní půle pak viděl druhou žlutou kartu Omar Mascarell a dlouhé početní převahy využil favorit ke vstřelení pojišťující branky, kterou měl na svědomí Ayoze Pérez.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Celta Vigo – Sevilla 1:1

Zápas Celty Vigo Sevilly nepoznal vítěze už počtvrté v řadě. Los Celestes otevřeli skóre díky hlavičce Carla Starfelta, který se po letním příchodu ze Celtiku premiérově prosadil na Pyrenejském poloostrově. Cestu za první domácí výhrou jim však značně zkomplikovalo vyloučení ze 65. minuty, jehož nakonec v závěru využil k vyrovnání Youssef En Nesyri. V říjnu jmenovaný trenér hostů Diego Alonso tak se svými novými svěřenci zapsal nerozhodný výsledek i ve třetím odkoučovaném ligovém duelu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Real Sociedad – Barcelona 0:1

Real Sociedad začal ukazovat svou sílu už od úvodních vteřin. Po půl minutě si připsal nebezpečnou střelu zpoza obrany Ander Barrenetxea, ale Marc-André ter Stegen proti ráně na bližší tyč dobře zasáhl. Vzápětí se po laxní přihrávce na brankáře chopil míče Mikel Oyarzabal, i proti jeho osamocenému pokusu se vytáhl gólman Ter Stegen. Z následného rohu potom nebezpečně hlavičkoval Mikel Merino, mířil ale těsně vedle vzdálenější tyče.

Po čtvrthodině hry musel hosty znovu zachraňovat jednatřicetiletý Němec, tentokrát proti střele Takefusy Kuba z ostrého úhlu. Ve 33. minutě naopak po jeho nepřesvědčivém zákroku na poslední chvíli odklízel míč do bezpečí Jules Koundé, který bránil dorážejícího Martína Zubimendiho. Množství šancí opadlo po změně stran. Barcelona sice hru vyrovnala, avšak gólové příležitosti si stále netvořila. To se však s přibývajícími minutami změnilo a domácí začali znovu tlačit.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Překvapivou ranou z velké vzdálenosti se blýskl Ander Barrenetxea, Ter Stegen ale opět dobře zakročil. První vážnější možnost ohrozit branku Basků měl z přímého kopu Raphinha, avšak pálil nad břevno. V nastaveném čase na něj potom navázali Araújo a Gavi, proti oběma střeleckým pokusům ovšem fantasticky zasáhl Álex Remiro. Nestačil ale už na hlavičku Araúja ze čtvrté minuty nastavení, když si těsně pohlídal ofsajd a přesným zakončením pohřbil naděje baskického týmu.

Tabulka La Ligy.
Tabulka La Ligy.Livesport