Remíza stačila a divočina začíná! Fotbalisté Neapole jsou po 33 letech šampiony Serie A

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Remíza stačila a divočina začíná! Fotbalisté Neapole jsou po 33 letech šampiony Serie A

Remízu trefil svým gólem Victor Osimhen.
Remízu trefil svým gólem Victor Osimhen.AFP
Neapol remizovala ve 33. kole Serie A na hřišti Udinese 1:1 a navzdory druhé ztrátě bodů v řadě si definitivně zajistila první ligový titul po 33 letech. Po úvodním dějství hosté prohrávali, krátce po změně stran ale zaznamenal jeden z nejdůležitějších zásahů letošní sezony nejlepší střelec soutěže Victor Osimhen (24). Ve městě zpod Vesuvu tak vypukly historicky třetí oslavy zisku scudetta, přičemž vůbec poprvé se na tomto úspěchu nepodílel ikonický Diego Maradona.

Udinese – Neapol 1:1

Cestu za kýženým úspěchem si však Neapol ve 13. minutě pořádně zkomplikovala. Destiny Udogie přiťukl ve vápně míč úplně volnému Sandimu Lovričovi, jenž parádní ranou na zadní tyč nedal brankáři šanci zasáhnout. Hosté se v ofenzivě od začátku trápili a nejzajímavější okamžik z jejich strany v úvodní půlhodině obstaral Chviča Kvaracchelia.

Hvězdný Gruzínec se v šestnáctce po drobném kontaktu poroučel k zemi, avšak sudí po konzultaci s videem penaltu nenařídil. Až ve 32. minutě nebezpečně zakončoval Osimhen, jenže jeho hlavička skončila těsně vedle. To ovšem bylo ze strany Gli Azzurri vše a do šaten tak s těsným náskokem odcházelo Udinese.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Už v 53. minutě však zavládla v táboře hostujících fanoušků euforie. Ránu Kvaracchelii zpoza šestnáctky ještě dokázal bránící hráč zblokovat, ale z následné dorážky nechytatelně uklidil míč do brány Osimhen. Po hodině hry se Nigerijec prosadil podruhé, jenže jeho zásah vinou faulu platit nemohl.

V 71. minutě neposlal modré do vedení ani Piotr Zieliňski. Polákovu střelu z voleje totiž fantastickým zákrokem vytěsnil Marco Silvestri. Závěr si nyní už trojnásobní šampioni Itálie pohlídali a po konečném hvizdu mohli začít slavit.

Empoli – Boloňa 3:1

Hned v první akci utkání si totiž Jhon Lucumi srazil levou nohou míč nešťastně za záda gólmana, čímž poslal domácí do vedení. V 17. minutě už se hostující obránce trefil do správné sítě, nicméně kvůli hře rukou byla tato branka odvolána.

Z dalšího útočného snažení Chrtů vstřelil parádní gól tvrdou ranou zhruba ze 30 metrů Riccardo Orsolini. Ke smůle hostů však kvůli zásahu rukou znovu neplatil. A tak v nastaveném čase první půle udeřili opět domácí. Přímý kop Razvana Marina dopravil do sítě tečí zády Akpa Akpro, čímž rozesmutnil hostující fanoušky.

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport

Po změně stran mohl hosty vrátit do hry Orsolini, ten však z bezprostřední blízkosti nepochopitelně přestřelil. Aktivní italský záložník zklamal i v další obrovské příležitosti, když jeho šanci nohou zneškodnil gólman Guglielmo Vicario. A tak se opět prosadili domácí. Po rychlé a povedené kombinaci zůstal na zadní tyči osamocený Nicoló Cambiaghi, jenž brankáře střelou o břevno nekompromisně propálil.

Přestože se naděje hostů na bodový zisk s přibývajícími minutami snižovaly, zápas nevzdali. Povedenou technickou ránu vyslal Nicolás Domínguez a pouze o centimetry minul prostor mezi třemi tyčemi. Po faulu na Lucumiho zahrávala Boloňa v 88. minutě pokutový kop, který ze své další šance proměnil Orsolini tvrdou střelou do horního rohu branky.