Zimní sporty ONLINE: Jubilejní 100. ročník Vasova běhu ovládli Norové, Ledecká se zaskvěla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zimní sporty ONLINE: Jubilejní 100. ročník Vasova běhu ovládli Norové, Ledecká se zaskvěla
Aktualizováno
Torleif Syrstad ovládl Vasův běh.
Torleif Syrstad ovládl Vasův běh.Profimedia
Sezona nabitá boji na sněhu a ledu je v plném proudu. O body a medaile usilují běžci na lyžích, sjezdaři, biatlonisté, skokani, sdruženáři, snowboardisté, rychlobruslaři, bobisté a mnozí další. Díky online přenosu na Livesport Zprávách budete mít informace ze zimních sportů na jednom místě a pěkně začerstva.

Neděle, 3. března

21:53 – Švýcarský lyžař Loic Meillard se po dvou druhých místech v obřích slalomech dočkal na Světovém poháru v Aspenu vítězství ve slalomu.

17:30 – Skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil ve druhém individuálním závodě Světového poháru v Lahti 17. místo a podesáté v sezoně získal body do celkového hodnocení seriálu. Vítězství v náročných větrných podmínkách vybojoval Rakušan Jan Hörl, který vedl už po prvním kole.

17:15 – Německý pilot Francesco Friedrich ovládl na mistrovství světa ve Winterbergu po dvojbobech i čtyřboby a získal v nich šestý titul za sebou. Domácí posádky stejně jako minulý týden obsadily kompletní stupně vítězů. Česká čtveřice s pilotem Matějem Běhounkem skončila na 15. pozici.

15:15 – Jubilejní 100. ročník Vasova běhu ovládli norští lyžaři. Na 90 kilometrech mezi švédskými městy Sälen a Mora byli nejrychlejší Torleif Syrstad a Emilie Fletenová, jež obhájila loňské vítězství. Tradičně široké pole 16 tisíc účastníků se muselo vyrovnávat s těžkými podmínkami. V minulých dnech před slavným závodem v kraji Dalarna vládly plusové teploty a déšť, kvůli nimiž sníh změkl a zpomalil se.

Nejlepším z českých účastníků byl na 43. pozici Václav Sedláček s dvacetiminutovou ztrátou na vítěze. Bývalý biatlonista Ondřej Moravec při svém debutu dokončil závod na 1304. místě za šest hodin, které si před závodem v rozhovoru s ČTK stanovil za cíl. Nejrychlejší Češkou byla na 41. příčce Anna-Marie Hejná s hodinovým odstupem za vítěznou Fletenovou.

14:10Jessica Jislová a Jonáš Mareček skončili devátí v závodu smíšených dvojic na Světovém poháru v Oslu. V nejmladší disciplíně, která se českým biatlonistům moc nedaří, dosáhli pro ně nejlepšího umístění v této sezoně. Ve strhujícím finiši zajistil domácímu Norsku vítězství i malý křišťálový glóbus Vetle Sjastad Christiansen, jeho partnerkou byla Juni Arnekleivová. Více informací najdete v článku.

14:05 – Lyžařka Kateřina Janatová skončila desátá ve sprintu volnou technikou na Světovém poháru v Lahti a vyrovnala svůj nejlepší výsledek v sezoně. Druhý český zástupce ve vyřazovacích bojích Michal Novák vypadl ve čtvrtfinále. Vyhráli Norové Kristine Stavaas Skistadová a Johannes Hösflot Klaebo.

14:00Ester Ledecká skončila třetí v superobřím slalomu na Světovém poháru v Kvitfjellu a vybojovala první stupně vítězů od návratu po zranění klíční kosti. Olympijská vítězka v této disciplíně z Pchjongčchangu 2018 vylepšila v několikrát přerušeném a nakonec předčasně ukončeném závodě sobotní čtvrtou příčku. Zvítězila Italka Federica Brignoneová, na niž Ledecká ztratila 79 setin sekundy. Druhá byla Švýcarka Lara Gutová-Behramiová. Více informací najdete v článku.

13:15 – Snowboardcrossařka Eva Adamczyková skončila ve druhém závodu Světového poháru v Sierra Nevadě po pádu ve čtvrtfinále a nenavázala na sobotní druhé místo. V konečném pořadí byla klasifikována na 16. příčce, což je pro ni nejhorší umístění v sezoně.

10:50 – Běžci na lyžích Kateřina Janatová a Michal Novák postoupili na Světovém poháru v Lahti do vyřazovacích jízd sprintu volnou technikou. Oba obsadili v ranních kvalifikacích shodně 25. místa. Další čeští reprezentanti se ve Finsku do finálové třicítky nevešli. Terezu Beranovou dělily na 33. místě od postupu tři desetiny sekundy, Barbora Antošová obsadila 50. místo. Jiří Tuž, jenž ve Světovém poháru ve Finsku debutuje, byl klasifikován na 47. příčce.

Sobota, 2. března

22:13 – Švýcarský suverén Marco Odermatt vyhrál v Aspenu i devátý obří slalom sezony SP a 13. vítězstvím v ročníku vyrovnal vlastní loňskou rekordní bilanci.

14:50 – Eva Adamczyková obsadila druhé místo v závodě Světového poháru ve snowboardcrossu v Sierra Nevadě a ve čtvrtém startu v sezoně se dostala potřetí na stupně vítězů. Svá životní maxima zajeli ve Španělsku Jan Kubičík a Radek Houser, kteří se seřadili na šestém a sedmém místě. Více informací najdete v článku.

14:00 – Biatlonistka Tereza Voborníková byla osmá v závodu Světového poháru s hromadným startem v Oslu a skončila podruhé za sebou v elitní desítce. Rodačka z Vrchlabí navázala v Norsku na páteční páté místo z vytrvalostního závodu a vybojovala druhý nejlepší výsledek v sezoně. Zvítězila Švýcarka Lena Häckiová-Grossová před dvojicí Francouzek Juliou Simonovou a Lou Jeanmonnotovou. Více informací najdete v článku.

13:30 – Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo si na 20 km klasicky v Lahti připsal 78. vítězství ve Světovém poháru. Adam Fellner obsadil 35. místo.

12:05 – Lyžařka Ester Ledecká obsadila dělené čtvrté místo v superobřím slalomu SP v Kvitfjellu a zaznamenala nejlepší výsledek od zranění klíční kosti. Více informací najdete v článku.

10:40 – Běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková při návratu do Světového poháru po čtyřech letech obsadila 36. místo na 20 km klasicky v Lahti. Závod s intervalovým startem vyhrála domácí Finka Krista Pärmäkoskiová.

Pátek, 1. března

22:00 – Švýcarský lyžař Marco Odermatt vyhrál i osmý obří slalom v sezoně SP a zajistil si potřetí za sebou malý křišťálový glóbus za prvenství v disciplíně.

18:58 – Pro skokana na lyžích Romana Koudelku skončil Světový pohár v Lahti ve 2. kole diskvalifikací kvůli nevyhovující kombinéze. Vyhrál Slovinec Lovro Kos. Více informací v článku.

18:25 – Skokan na lyžích Roman Koudelka postoupil na Světovém poháru v Lahti do druhého kola. Český reprezentant, jenž vynechal předchozí leteckou zastávku seriálu v Oberstdorfu, po úspěšné kvalifikaci zapsal prvním pokusem 121 metrů a před finále figuruje na 21. místě. Z prvního místa postoupil Nor Marius Lindvik, jenž skočil 128,5 metru.

16:25 – Lyžařky Kateřina Janatová a Tereza Beranová obsadily na SP v Lahti 12. místo ve sprintu dvojic. Vyhrály Švédky Jonna Sundlingová a Linn Svahnová.

16:00 – Biatlonistka Tereza Voborníková byla pátá ve vytrvalostním závodu v Oslu a zajela si životní maximum ve Světovém poháru. V prvním závodu po mistrovství světa v Novém Městě na Moravě se mezi nejlepší prosadily i desátá Markéta Davidová a jedenáctá Jessica Jislová. V závodu odloženém ze čtvrtka nezastřílela ani jedna z 84 biatlonistek bezchybně. Více informací najdete v článku.

14:00 – Lyžařky včetně Ester Ledecké nemohly na Světovém poháru v Kvitfjellu kvůli špatné viditelnosti odjet ani jeden trénink na sjezd, jenž se tak podle pravidel nemůže v sobotu uskutečnit. Místo něj Mezinárodní lyžařská federace (FIS) zařadila superobří slalom, který je podle původního plánu v programu i na neděli. Před super-G se tréninky nejezdí.

Sobotní superobří slalom bude náhradou za jeden ze dvou zrušených závodů z minulého víkendu ve Val di Fassa, kde se rychlostní specialistky na trať nedostaly kvůli přívalům nového sněhu.

12:50 – Eva Adamczyková postoupila druhým časem do sobotního závodu Světového poháru ve snowboardcrossu v Sierra Nevadě. Kvalifikace se ve Španělsku vydařila také mužům: Jan Kubičík byl třetí, Radek Houser pátý a jako celkově 21. postoupil do vyřazovacích jízd Kryštof Choura.

Bývalá olympijská vítězka a úřadující mistryně světa Adamczyková, která na konci ledna vyhrála ve Svatém Mořici a v únoru byla druhá v Gudauri, byla o 52 setin sekundy pomalejší než vítězka kvalifikace Michela Moioliová. Zajistila si postup již po první jízdě, stejně jako Kubičík a Houser. Choura byl nejrychlejší v druhé jízdě pro závodníky, kteří se nekvalifikovali na první pokus.